Rubrika: Kultura

Inspirujte se bio, ekologicky i alternativně!

Inspirujte se bio, ekologicky i alternativně!

Letošního Festival Evolution 2018 je doslova za dveřmi a zbývá do něj již jen několik týdnu, neboť se uskuteční ve dnech 23.-25. března 2018. A na co se o tomto jarním víkendu můžete těšit?Tak jako v minulých ročnících na vás čekají aktuality a novinky ze světa bio stylu, zdraví, ekologie, alternativních směrů i v oblasti vztahů a osobního rozvoje.
zelení lidé
Pokud vás tedy zajímají různé zdravé a alternativní životní styly, veganství, vegetariánství nebo vitariánství, pak je tato zajímavá a výjimečná akce určena právě vám.Více než čtyřistovky vystavovatelů, přes dvě stovky účinkujících a domácích i zahraničních hostů se představí se zajímavými informacemi, ale i nabídkou raw food, bio a fair trade potravin a v neposlední řadě i přírodních, ekologických a šetrných kosmetických produktů a prostředků pro domácnost.
zelené město
Přednášky a workshopy

Za pozornost budou stát i zajímavé přednášky a workshopy na různá aktuální a ožehavá témata. Na své si přijdou všichni, kteří řeší vztahové záležitosti, chtějí se osobně rozvíjet, nebo se ve svém dosavadním životě někam posunout. Zajímavé informace zde naleznou všichni návštěvníci bez rozdílu-singl, páry, budoucí i stávající rodiče. Vystoupí například Octavio Rettig, Milan Studnička, Tomáš Rychnovský a další zajímavé osobnosti.

Martina Suchánková ze společnosti Rozaliorodičům vysvětlí informace kolem očkování, rodiče, kteří vybírají pro své děti školu, by zase neměli chybět na přednášce Pavla Kreamara z Institutu pro podporu inovativního vzdělání, která se zaměří na otázku alternativních škol. A pokud bojuje vaše dítě s matematikou, pak zajděte i na přednášku Kalmana Horváta, která bude o MateMagice.
za veganství
Zajímavou součástí festivalu bude také sál s pohybovými aktivitami, kde se budete moci odreagovat pohybem, tancem, nebo třeba cvičením jógy.Děti i jejich rodiče tak, jako i v minulých ročnících, budou moci využít i dětský koutek Rossmánek s různě zaměřenými dílnami, workshopy a soutěžemi.

O oblibě tohoto výjimečného festivalu svědčí nezměnitelný fakt, že jej v minulých ročnících, navštívily tisíce spokojených návštěvníku, zúčastnilo se ho mnoho vystavovatelů a zajímavých domácích i zahraničních hostů.

Nejkrásnější empírová stavba v Čechách!

Nejkrásnější empírová stavba v Čechách!

Pokud i vy přemýšlíte, kam za kulturou, určitě se nabízí návštěva zámku Kačina. Expozice zde nabízejí možnost seznámit se s historií rodu Chotků a obdivovat opravdu architektonické krásy tohoto výjimečného zámku. Samozřejmostí jsou informace z historie stravování a informace z o proměnách českého a moravského venkova. Součástí tohoto krásného zámku je parádní zámecká kavárna, která přímo láká ke zpracování nových informací, ke kterému můžete využívat i skvělé občerstvení. Pokud máte romantickou duši, určitě můžete na výlet na toto místo vyrazit i s vidinou krásného pikniku v klidu a kráse zámeckého parku.
malý zámek
Tento zámek jako letní sídlo nechal postavit Jan Rudolf Chotek mezi lety 1806 a 1824. Do oblasti Kutnohorska přišli Chotkové již v roce 1764, kdy koupili Novodvorské panství. Protože právě Janu Rudolfovi nevyhovoval barokní novodvorský zámek, nechal si postavit Kačinu, která odpovídala právě postavení tohoto muže. Protože v roce 1811 ovlivnil ekonomickou situace rakouský státní bankrot, byla stavba přerušena, nicméně byla již tak daleko, že se sem mohli Chotkové v roce 1823 nastěhovat. Rod Chotků žil na zámku až do roku 1911, kdy právě místní větev rodu vymřela a panství zdědil synovec, který žil natolik nároční život, že panství zcela zadlužil a musel jej opustit. Během druhé světové války pak okupovali Kačinu příslušníci Hitlerovy mládeže a také později nacistické jednotky SS.
V roce 2001 se stal tento krásný zámek Kačina na základě nařízení vlády národní kulturní památkou.
zámecký pokoj
Expozice muzea je se svými více než třemi tisíci metry čtverečními rozdělena do tří samostatných okruhů:
1. Dějiny českého venkova
2. Chotkové a jejich panství Nové Dvory
3. Chotkovská knihovna, lékárna, divadlo, galerie a skleník
4. Za strašidlem Rudlou na zámek Kačina
5. Babiččiny kočárky, hračky a panenky
koňský povoz
Tento zámek je vhodný pro výlety nejen pro zamilované páry a celé rodiny, ale také přímo pro děti, které mají rády dobrodružství. Procházka se strašidlem Rudlou je natolik zajímavá a poutavě vytvořená, že již děti kolem věku pěti let se budou o interiéry a historii zajímat.

Rocksana

Rocksana

Čtyřčlenná kapela vznikla 3. ledna 2015. Zpěvákem kapely je devatenáctiletý Jan Slepička, který také hraje na kytaru. Zpěvu pomáhá i Petr Komínek, který hraje na basovou kytaru. Předposlední člen skupiny je Luboš Cipra, který také zpívá a hraje na kytaru. A nejmladší člen, Adam Kasík, obsluhuje bicí.

rocková kapela

Jejich vášeň pochází již od prvních tříd, kdy se pomalu učili na hudební nástroje, které v dnešní době bravurně ovládají. Muselo dát čas, než se celá skupina sladila, ale nakonec se povedlo a jejich diskografie se pomalu začíná plnit písněmi.

Seznam jejich písniček dříve tvořily slavné světové a české rockové hity. Avšak v roce 2016 nahráli své první písně „Kolikrát“ a „Stoupáme“. Obě dvě skladby mají i své videoklipy.
rock mix na kazetě

O rok později natáčeli debutové CD POPRVÝ, které se k veřejnosti dostalo na začátku roku 2018. Album obsahuje 12 písní, které najdete na seznamu níže. Dočkalo se 3.2.2018 křestu v Hořovicích.

· Jediná

· Kolikrát

· Stoupáme

· Utíkám

· Hotovej

· Hloupá

· Where did you go

· Tisíce frází

· Věřit nestačí

· Svítání

· Snění

· Zázrak nehledám

Skupina ROCKSANA za svou dobu působení vyhrála soutěže a divácké ceny jako Brána, Škola Rocku nebo Voznicefest. A pokud jste si mysleli, že jste zmíněné songy někde slyšeli, nemusíte se mýlit. Honza, Petr, Luboš a Adam si zazpívali třeba na největším českém festivalu – Votvírák. Zpívají i na soukromých akcích v Hořovicích, Rudná u Prahy nebo Vintířov u Obrataně.
mikrofon na bubnu

V roce 2018 byli častými členy HARLEJ, která se odehrávala v městech jako Rakovník, Litvínov či Hořovice. Pocta pro členy byla událost, kdy vystupovali jako předskupina skupině CHINASKI v roce 2018 na jejich koncertě v Písku. V roce 2019 si stihli zahrát na rockfestu s českou metalovou skupinou Arakain.

Přes letní prázdniny si kapela odpočine a další koncerty je čekají od října. Dne 3. srpna bude zpívat kapela na Rockfestu v Jincích. Nakonec zmíním datum 10. srpna 2019, kdy je můžete zastihnout v Jihlavě na MAGMAFESTU.

Kluci mají ještě mnoho práce, ale postupují rychle a každým koncertem získávají nové fanoušky. Úplně nakonec tedy přeji hodně štěstí, pevný hlas a mnoho vydařených koncertů!

Jak strávit léto?

Jak strávit léto?

Každý z nás se rozhoduje o tom, jak strávit nejteplejší část roku, tedy léto, po svém. Pokud se tedy nemusí nezbytně podvolovat tomu, co není schopen ovlivnit, jako jsou dejme tomu pracovní povinnosti, rodina, zoufalý stav konta, zdraví a podobné nejednou nepřekonatelné komplikace.
Někdo jezdí v létě někam k moři, někdo míří naopak co nejvýš do hor, někdo se oddává slastnému nicnedělání a jiný pro změnu nedokáže dost možná ani na chviličku zvolnit a žene se za vším, co je mu v daném místě k dispozici.
letecký pohled na pláž
Někdy je takový člověk o své letní dovolené osobností, která je ve svém živlu, jindy pak během dovolenkování vypadá jako… no dejme tomu jako nejeden z hrdinů úsměvného filmu Účastníci zájezdu.
Prostě proto, že si za cíl dovolené nejednou volíme místa, v nichž nejsme doma, a společnost, v níž si nejsme až tak docela jisti v kramflecích. A v tom posledním zmíněném případě nemůže alespoň čas od času nedojít k nějakému tomu faux pas. Neboli se volky nevolky tu a tam znemožníme. Občas i totálně.
tropické léto
Člověk si řekne, že dosáhne třeba i toho, čeho doposud nikdo jiný z jeho okolí nedosáhl, a neuvědomuje si vůbec, že přitom notně přeceňuje své vlastní síly. Vezme si dovolenou, zplundruje svůj účet, zjistí si, co o tom kterém místě píše internet a vezme to za své, ať už to je či není pravda, a vydá se někam do dálav.
Navštěvuje významné i opomíjené památky, ochutnává cizokrajnou kuchyni, oslovuje nejednou i notně exotické cizince, nebo se naopak třeba i jenom plouží po českém venkově, jsa pevně spjat s rodnou hroudou, kulturně vyspívá,…
A také se tu a tam znemožní. Protože ne každý zná , ne každý se dokáže nechovat jako balík. A pro takového je potom štěstím, že dovolená jednoho dne skončí a on se zase vrátí domů a sejde z očí a časem i z mysli.
cesta v horách
A pokud snad nechcete být těmi, kdo si někde neúmyslně uříznou pořádnou ostudu, měli byste se na takovou dovolenou vždycky alespoň trochu připravit. Vědět, kam a proč cestujete a co se tam má a nemá, smí a nesmí. Protože nějaké to malé faux pas se výměnou za nové neotřelé zážitky snese, ale za úplného „píp“ by tam člověk být neměl. Doma ani v tom nejvzdálenějším zámoří.

Jak si naplánovat vlastní dovolenou, aniž byste se zhroutili již předem

Jak si naplánovat vlastní dovolenou, aniž byste se zhroutili již předem

Valná většina lidí si raději zaplatí zájezd, jistotu, než aby si naplánovali svůj vlastní program. Částečně proto, že si neumí naplánovat volný čas a neumí se bez alkoholu a nalajnovaného večeru bavit, částečně proto, že neumí jazyk a jakmile naskočí stránka v angličtině, je z toho hrozný problém. Strach je ale vždycky pouze z neznámého, jakmile to jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít jinak – hlavně proto, že ušetříte za cestovku a taky za samotnou dovolenou a nikdo vám nebude do ničeho remcat. A cokoliv se stane, můžete okamžitě řešit vy sami na místě a nemusíte stát někde v recepci a volat zpátky do Česka, aby vám cestovka milostivě zařídila něco jiného.
město nad řekou.jpg

1) Bydlení

To je základ. Dnes si můžete zvolit mezi hotely, hostely, ubytovnami, ale také lidmi, kteří v daném městě či na daném místě bydlí a rádi pronajmou svůj dům pro nějaký ten peníz navíc. Cena se pohybuje od nejnižších po nejvyšší, záleží na vašem komfortu a objemu peněženky. A určitě se nemusíte bát, že by vás někdo podfoukl nebo okradl, pokud budete poctivě číst a vše si řádně přečtete.
vlakové nádraží.jpg

2) Jídlo

V drahých městech je hotel se snídání zbytečná zátěž, když vám bude stačit nějaká ta ovesná kaše a ovoce, možná i lokální pečivo. Vždycky se TO VAŠE vyplatí více než platit desetkrát tolik za snídani, kterou stejně ani celou nesníte. Tak proč utrácet, když to můžete udělat lépe?

3) Monumenty, muzea, galerie, místa

Vždycky je dobré udělat si na každý den nějaký plánek, kde se půjdete podívat. Samozřejmě, můžete si jenom vytyčit bod a podle toho pojedete dle improvizace. Ale je fajn zjistit si, co vůbec v okolí je a jak to vypadá, abyste potom tři hodiny nešli v úmorném vedru k asi půlmetrové sošce někde uprostřed lesa.

4) Doprava

Metro, autobusy, vlaky, taxi nebo uber. Záleží na vás. Ve větších městech je úplně nejlepší skočit do metra za pár euro nebo jakékoliv místní měny a jít objevovat. Většinou i to nejkomplikovanější metro dnes není vůbec žádný problém, pokud se na chvíli zastavíte.
dobrodružství v přírodě.jpg

Vždycky jde ale o to, že musíte . Nikdy nevíte, co vám to přinese.

Životní úroveň představuje mnoho aspektů dohromady

Životní úroveň představuje mnoho aspektů dohromady

Pod pojmem životní úroveň většině naskočí něco ve smyslu, jak daný stát „jde“ s dobou. Jestli přijímá novinky doby, zda na svém území lze zahlédnout spoustu moderních věcí a skutečností. Životní úroveň ale zkoumá dostupnost zboží a služeb, její stupeň vývoje a její spokojenost mezi obyvateli a zda všechny přítomné služby a zboží odpovídají dané potřebě lidí.
práce ve vedru.jpg
Přibližme si nyní, co takováto kvalita života představuje v našem každodenním životě. Velké rozdíly se odrazí například ve zdravotní péči – vzdálenost k doktorovi, kvalita péče, čistota prostředí, moderní přístroje, vzdělanost lékařů. Když si představíme českou a africkou ordinaci, je nám jasná diference mezi těmito zařízeními. Celkově zdraví souvisí i s prevencí, s dispozicí očkování, s dostatkem pitné a čisté vody.
Životní úroveň ovlivňuje také například řešení odpadu. V rozvojových zemí vybíráním použitelného odpadu přežívají milióny lidí, celé dny přebírají odpadky plné nemocí, hmyzu a výtrusů, aby získali v přepočtu několik desítek korun na den. V Evropě si zaplatíme svoz odpadu na každý rok, přijede společnost, odpad odveze a v nejlepším případě ho recykluje a lze ho použít opětovně. Pro stanovení hodnot životní úrovně se měří několika způsoby, , mj. například indexem lidského rozvoje.
Gramotnost čili schopnost číst a psát se ve světě v jednotlivých státech pohybuje mezi 23 až 100 procenty, tato skutečnost se také odráží na životní úrovni hlavně z důvodu dostupnosti vzdělávání obyvatelstvu, naštěstí míra stále roste. S gramotností souvisí takzvaná ekonomická nerovnost, tzn. jak velké rozdíly panují mezi příjmy lidí ve světě. Za tisíce až miliony dolarů měsíčně pracují miliony manažerů, politiků, ekonomů, herců, zpěváků či sportovců. Mnozí z nich se při výkonu práce ani nezapotí. Naproti tomu v rozvojových zemí, jako je například Indie nebo Niger, stráví občané celé dny vystaveni přímému slunci, nehygienickým podmínkám s odměnou pár dolarů na den.
pečovatelka na vycházce.jpg
Mezinárodní, hlavně ty humanitární organizace cílí především na snižování rozdílů v životní úrovni mezi všemi státy, bohužel se stále zvyšují.

Escape room Hradec Králové

Escape room Hradec Králové

Přáli byste mít opravdu skvělé a nezapomenutelné zážitky, které by byly opravdu ohromující? Pokud je tohle opravdu to, co byste si přáli, tak bychom vám mile rádi představili naše skvělé a luxusní hry, které jsou neobyčejné v tom, že se musíte dostat za pomocí vyřešených záhad, úkolů a indicií ven z místnosti za nějakou dobu, sedmdesát pět minut. Tohle je logická, strategická hra na postřeh a bude to prostě něco skvělého pro vás, budete nadšení a bude se vám to moc líbit.
starý budík.jpg
Čím dříve se rozhodnete, tím to bude lepší, to je jasné. Naše escape room Hradec Králové jistě budou stát za to, to si pište a všechno bude naprosto skvělé, to je jasné, tak se rozhodněte ještě dneska a připojte se i vy k celé řadě našich maximálně spokojených klientů a staňte se i vy jedním z nich. Čím rychleji tohle uděláte, tím to bude pro vás rozhodně lepší, to je jasné. Budete na maximum nadšení a spokojení. Uvidíte, že tohle všechno dopadne dobře a bude to pro vás něco luxusního. Vezměte své kolegy z práce, vezměte s sebou děti, vezměte dále další možnosti v potaz a budete jistě velice spokojení ve všech směrech, protože tohle snad ani jinak nejde.
nouzový východ.jpg

Netradiční zážitek

Tohle bude pro vás naprosto netradiční zážitek, tak to rozhodně zkuste a budete naprosto spokojení ve všech směrech, protože tohle rozhodně ani jinak nejde. My uděláme všechno, co bude v našich silách. Vyberte si téma a pak vás zavřeme ve dvou až pěti členné skupince a vy budete mít čas na to, abyste vyřešil všechny rébusy a záhady. Tohle všechno je velice důležité a měli byste na tohle myslet, tak se rozhodněte ještě dneska a vyberte si od nás všechno možnosti, co máte a budete nadšení. Rozhodně budete spokojení ve všem, to si pište. Dopadne to dobře a budete nadšení, jak to je zajímavé a objevíte i své další schopnosti nebo zrovna třeba objevíte to, že by z vás byl mizerný detektiv a to jste si třeba mysleli, že vám tohle půjde.