Bezpečně jako v trezoru

Bezpečně jako v trezoru

Dříve stačilo všechno to, co jste považovali za důležité, zamknout do šuplíku, od kterého jste měli klíč pouze vy a nikdo jiný a bylo vše vyřešeno. Babičky si tak uchovávaly svoje milostné dopisy z mládí, rodinné fotografie i důležité dokumenty. Dnes je doba přeci jen jiná a všechno podstatné už nemáme, jak se říká na papíru, ale uložené v počítači, mobilu, tabletu nebo jiném přenosném zařízení. Digitalizace nás prostě zasáhla a nezbývá, než ji přijmout.

tabulka na monitoru

Nejjednodušší, nejdostupnější a zároveň nejpraktičtější uchování je přenesení na tzv. „flešku“, tedy flash disk. Pojme velké množství informací, ať už psaných nebo ve formě fotografií či videí, snadno ho připojíte kdykoliv a kdekoliv.

Ať už se jedná o důležité pracovní materiály nebo soukromé, pak je dobré mít je minimálně na dvou různých nosičích, to pro případ, že by jeden z nosičů byl např. znehodnocen. Rodinné fotky už znovu pořídit nedokážete, stejně tak videa dětí z doby, kdy ještě byly malé a roztomilé. Firmy si zase chrání svoje interní údaje před okolním světem.
psaní do sešítku

Ve svém pevném počítači vždy zálohujte, nikdy na to nezapomínejte, důležité složky z mobilu mějte zachované i jinde, není nic neobvyklého, že telefon někde zapomenete nebo vám ho někdo odcizí a o všechno, co jste v něm měli uložené, pak přijdete.

Nic není dokonalé, i sebelepší ochrana může mít své trhliny, počítač mohou napadnout viry, to je důvod pro minimálně dvojí zálohování a uchování všeho důležitého. Něco, co si nechcete nechat jen pro sebe, můžete zveřejnit i na sociálních sítích, přístup k tomu pak budou mít ti, kterým to umožníte.

Problém může nastat ve chvíli, pokud po dlouhých letech budete chtít otevřít staré soubory, nové systémy si s tím ne vždy musí umět poradit, proto své zálohy v určitých časových odstupech kontrolujte.

Jak sami vidíte, není to nic obtížného, chce to být jen důsledným.

Comments are closed.